Je wilt als vrijwilliger aan de slag bij Happy Home. Daar zijn wij erg blij mee. Want wij kunnen je hulp goed gebruiken. Wat ons betreft verdien je hiermee de eretitel ‘Happy Hulp’. Hieronder tref je een aantal praktische punten en spelregels aan hoe we met elkaar zullen samenwerken. Wat ben je voor een Happy Hulp?

Er zijn Happy Hulpen in allerlei soorten en maten.

 • Bijvoorbeeld een Happy Hulp die meegaat met uitjes of een dagtrip met een paar jongeren.
 • Of als je sportief bent aangelegd kun je met een aantal bewoners fietsen of iets anders sportiefs doen.
 • Voor de creatieve Happy Hulp is er van alles te bedenken. Knutselen met een paar toffe meiden, muziek maken met een stel ruige rockers, schilderen of boetseren op een rustige middag, enz.
 • Een Happy Hulp met een koksmuts valt ook erg in de smaak. Voor een klein gezelschap helpen koken in een appartement of een thema kookles in overleg met de begeleiding.
 • Steek je liever buiten de handen uit de mouwen? Dat kan ook. Er is een kleine moestuin waar onze jongeren wel wat advies en hulp kunnen gebruiken. En voor je groene vingers is er heel veel te doen, van een strakke grasmat tot een bloeiende border.
 • En wat dacht je van een bioscoopje pikken.
 • Als je een vlotte pen hebt kun je Happy Home een gezicht geven op sociale media en af en toe een stukje voor de krant schrijven.

Waarschijnlijk weet je zelf al wat voor Happy Hulp je wilt zijn of kun je je vinden in een van de bovenstaande mogelijkheden. Affiniteit en een positieve houding met de doelgroep, de bewoners van Happy Home, zijn het belangrijkste. Veel vaardigheden zijn aan te leren. Het is voor alle partijen erg prettig dat je je wat langer wil verbinden aan onze jongeren. Het bekende vertrouwde gezicht is voor onze jonge mensen van belang en ook voor jou veel leuker.

Even praktisch

 • Je wordt ingewerkt door een van de begeleiders van Happy Home. Deze begeleider is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Happy Hulpen. Het is tevens je aanspreekpunt voor allerlei zaken.
 • Met iedere Happy Hulp wordt een overeenkomst gesloten waarin de werkzaamheden en de rechten en plichten worden omschreven. Naast een geldig legitimatiebewijs hoort ook een zogenaamde ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ tot de verplichte papieren.
 • Na verloop van tijd vindt er een evaluatie plaats om van twee kanten te bekijken hoe het bevalt en wat er verbeterd en veranderd kan worden.
 • Als Happy Hulp draai je eerst mee met de gekozen activiteit. Ervaren begeleiding is ook aanwezig.
 • Na de kennismaking en inwerktijd beslis je of je doorgaat met de activiteit. Als dit zo is wordt de vrijwilligersverklaring ondertekend. Een feestelijk momentje.
 • De activiteiten verschillen nogal in frequentie. Soms is het 1x keer per maand, soms elke week of tijdens een vakantieweek.
 • Het is voor onze bewoners en uiteindelijk voor jou ook belangrijk, dat een Happy Hulp zich wat langer aan ons wil binden.
 • Tegelijkertijd willen wij ook voorkomen dat je inzet te belastend of een sleur wordt. Daarom hanteren wij als vuistregel dat een Happy Hulp zich alleen voor dagdelen zal inzetten voor Happy Home.
 • Het meedenken en het verder helpen ontwikkelen van een activiteit wordt erg op prijs gesteld. Blijf ook hiervoor nauw contact houden met de begeleiding.

Hoe gaan we met elkaar om

Zoals je op de website misschien al gezien hebt wonen er 16 jong volwassenen met een verstandelijke beperking in Happy Home. Ze gaan naar hun werk, ze hebben vrije tijd, ze hebben hun eigen appartement, ze eten meestal gezamenlijk in twee groepen, en ze doen de dingen die alle mensen doen. Soms helemaal zelfstandig en soms met wat hulp. Ze gaan respectvol met elkaar om en verwachten dat ook van anderen. Bereid je maar, voor want je kunt soms vreselijk met ze lachen. Ze laten je vaak versteld staan van wat ze allemaal kunnen. En soms hebben ze een schouderklopje nodig als niet helemaal lukt. Je zult, als het goed is, in de loop van de tijd merken dat zij met jou een band gaan ontwikkelen. Dat is fijn, maar soms ook gecompliceerd. Daarom is het van belang dat je in je werk met de bewoners de juiste afstand te bewaart. Dat verschilt natuurlijk per individu, maar de begeleiding kan je hier deskundig adviseren omdat zij van alle bewoners de persoonlijke omstandigheden kennen.Wat altijd geldt: zeg nooit dingen toe, die je niet waar kunt maken. En in geval van twijfel, stap dan op een van de begeleiders af en vraag om hulp of advies. Zij staan voor je klaar.

Alweer even praktisch

Verzekeringen
Voor alle Happy Hulpen worden er verzekeringen afgesloten. Deze verzekeringen zijn alleen van toepassing tijdens je activiteiten voor Happy Home. Als je bewoners in je auto meeneemt dien je wel een inzittende verzekering te hebben. Alle details over de verzekeringen tref je als bijlage bij de overeenkomst.

Reis en onkostenvergoeding

 • De werkelijk gemaakte reiskosten (op basis van openbaar vervoer) kunnen worden vergoed.
 • Reiskosten per auto worden vergoed tegen 19 cent per kilometer. Voor andere uitgaven dient er altijd
  vooraf overleg plaats te vinden met de begeleiding. De kosten worden gedeclareerd via het declaratieformulier.

En nu aan de slag.
Stuur een mail naar happyhulp@woongroephappyhome.nl en meld je aan. Vertel al vast een beetje over jezelf en wat je het liefste wil gaan doen. Wij nemen dan contact met je op om nader kennis te maken.